Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1191
Wpływ diety na układ krwionośny - fundamenty

Wpływ diety na układ krwionośny

Dieta | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Odpowiedni sposób żywienia ma ogromny wpływ na zdrowie oraz samopoczucie człowieka. Niezwykle ważne jest zatem, by prawidłowo komponować jadłospis, gdyż dzięki temu można zapobiec występowaniu wielu poważnych schorzeń. W menu powinny dominować wysokiej jakości produkty, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Przyczyniają się one do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dieta doskonałym sposobem prewencji chorób układu krążenia

Wiele osób zastanawia się, jak skomponować dietę, by uchronić się przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Ważne jest, by ograniczyć spożycie soli, zrezygnować z pokarmów tłustych, które przyczyniają się do pojawienia nadmiernych kilogramów. Ogromną wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W diecie powinny znaleźć się zatem zimnotłoczone oleje, które zmniejszają stężenie złego cholesterolu. Są one także cennym źródłem kwasów omega, które wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe, wspomagają pracę serca. Doskonałym ich źródłem są także orzechy, migdały i ziarna słonecznika. Dostarczają one także witaminy E, która wykazuje właściwości przeciwutleniające. Skutecznie radzi sobie z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do uszkodzenia naczyń krwionośnych.

Nie należy także zapomnieć o antyoksydantach, których cennym źródłem są warzywa i owoce. Dostarczają one wielu ważnych składników odżywczych, skutecznie radzą sobie z wolnymi rodnikami, dostarczają flawonoidów, które znane są ze swoich właściwości przeciwmiażdżycowych. Ważne, by w diecie dominowały warzywa w kolorze pomarańczowym i ciemnozielonym, gdyż dostarczają one wielu ważnych witamin, które regulują ciśnienie krwi, wzmacniają układ immunologiczny, poprawiając samopoczucie. Warzywa i owoce bogate są także w minerały, takie jak potas, magnez, wapń oraz selen. Są one niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. Warto sięgać także po czosnek i cebulę, które zawierają substancje wykazujące działanie przeciwzakrzepowe.

Odpowiednio komponując swój jadłospis, można znacznie wzmocnić swój organizm i uchronić przed wieloma schorzeniami. Powinno się sięgać po zdrowe i nieprzetworzone pokarmy, zimnotłoczone oleje, warzywa, owoce, orzechy i ziarna. Nie może ich zabraknąć w codziennym menu. Można z nich przyrządzić wiele smacznych i zdrowych posiłków.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Odpowiedz