Jakie produkty chronią przed zawałem serca?

Dieta | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Dieta dla osoby po zawale serca zależy przede wszystkim od etapu jej leczenia oraz rekonwalescencji. W pierwszej dobie po ataku, kiedy pacjent może odczuwać nudności oraz wymiotować, stosuje się u niego zazwyczaj dietę płynną.  Jest ona łagodna dla układu pokarmowego oraz utrzymuje odpowiednie nawodnienie ważne dla prawidłowej pracy serca.  W kolejnych dniach po zawale wprowadza się najczęściej dietę lekkostrawną, która odciąga zmęczony organizm i dostarcza mu składników odżywczych. Jako ostatnią zaleca się pacjentowi dietę niskokaloryczną kardiologiczną. Dowiedz się, co jeść po zawale serca.

Dieta po zawale

Szczegółowe zalecenia w diecie kardiologicznej różnią się od siebie. Przy ustalaniu tego, co jeść po zawale serca, lekarz bierze pod uwagę nie tylko stan samego mięśnia, ale i jego naczynia po zawale, a także inne schorzenia pacjenta takie jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu drugiego, nadwagę oraz otyłość.

Co jeść po zawale serca – wskazówki

Przede wszystkim –  nie przejadać się.  Zaplanuj na cały dzień 5 lub 6 posiłków w regularnych odstępach czasu, co mniej więcej 3 lub 4 godziny.  Posiłki powinny być niewielkie, a ich kaloryczność rozłożona równomiernie na cały dzień.  Pamiętaj przy tym, aby unikać dokładek oraz przekąsek między posiłkami. Wypełniony żołądek utrudnia oddychanie oraz prawidłowe dotlenienie serca.  Dodatkowo zmusi on słaby organizm do jeszcze cięższej pracy przy przemianie jedzenia w energię.

Brak kofeiny –  do tego warto się stosować w pierwszym okresie po zawale. Starannie wyklucz z diety wszystkie napoje, które podnoszą ciśnienie krwi, a więc kawę czarną, herbatę, napoje gazowane z kofeiną i energetyczne.  Po zawale kofeina może stanowić zagrożenie dla twojego serca. Po spożyciu kofeiny możesz zauważyć takie objawy jak nerwowość, wymioty, drżenie oraz przyśpieszone bicie serca.

Odpowiednia technika gotowania potraw –  w czasie diety po zawale będziesz mógł korzystać tylko i wyłącznie z garnków do gotowania, parowarów do gotowania na parze oraz patelni grillowych.

Ogranicz sól –  optymalna dawka soli po zawale to 3,5 g, czyli jedna płaska łyżeczka. Nie dosalaj potraw, które są już ugotowane, a także nie używaj przypraw i kostek bulionowych złożonych z wielu składników, w tym także z soli.  Zastąp sól aromatycznymi przyprawami takimi jak oregano czy bazylia.

Ogranicz tłuszcz – jedz jak najmniej produktów z nasyconymi kwasami tłuszczowymi i kwasami tłuszczowymi trans. Niewskazane jest także spożycie tłustego nabiału czyli tłustego mleka, serów białych oraz żółtych czy śmietany.

 

Odpowiedz