Olej lniany i jego zdrowotne właściwości

Dieta | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Olej lniany już od wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jest on źródłem licznych składników odżywczych i ma zbawienny wpływ na pracę naszego układu sercowo-naczyniowego. Dziś dowiemy się, co jeść po zawale serca i dlaczego warto sięgnąć po olej z nasion siemienia lnianego.

Co zjeść po zawale serca – kwasy tłuszczowe

Jeśli zastanawiasz się co zjeść po zawale serca, to w twojej diecie powinny znaleźć się liczne kwasy tłuszczowe wielonasycone. Do jednego z największych źródeł takich kwasów należy olej lniany. Trzeba pamiętać, że organizm człowieka nie jest samodzielnie w stanie wytworzyć kwasów tłuszczowych. To naszym obowiązkiem jest zadbanie, by dieta była bogata w składniki uzupełniające niedobór tych składników odżywczych. Kwasy tłuszczowe są niezbędne w diecie, ponieważ dbają one o prawidłowy transport lipidów we krwi.  Skupiają się ona na transporcie cholesterolu, dzięki czemu znacząco obniżają jego ogólny poziom we krwi. Trzeba zaznaczyć, że w oleju lnianym znajdują się kwasy omega-3, które mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Nie można o tym zapomnieć – są one głównym budulcem wszystkich błon komórkowych, które występują w naszym organizmie. Biorą one również udział w licznych procesach żywieniowych. A dla osób po zawale ważne jest to, że regulują one ciśnienie tętnicze. Dodatkowo wpływają pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego.

Witamina E

Jest to witamina, która często przez specjalistów nazywana jest witaminą młodości. Ma ona niezastąpione działanie na skórę i poprawia urodę. Warto jednak wiedzieć, że witamina E ma również zdolność do zmniejszenia ryzyka występowania chorób układu sercowo-naczyniowego. A jest tak dzięki temu, że ogranicza ona odkładanie się blaszek miażdżycowych, a także przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Tak więc w diecie dla osób po zawale powinien znaleźć się olej lniany, ponieważ jest on bogaty w witaminę E.

Odpowiedz