Diety wzmacniające serce

Dieta | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Serce jest centrum organizmu, od którego zależą pozostałe narządy i układy. Aby pracowało silnie, spokojnie i bezpiecznie, potrzebuje energii. Bierze ją ze składników odżywczych naszych posiłków. Właściwe odżywianie, obok regularnych ćwiczeń fizycznych, jest podstawowym elementem dbania o układ krążenia. Jakie diety wzmacniają serce?

Zdrowe produkty

Dobrymi źródłami energii są węglowodany złożone – kasze, ryż, makarony pełnoziarniste, czerwone i białe mięso oraz tłuste ryby morskie. Powinniśmy jeść rybę co najmniej 3 razy w tygodniu ze względu na zawartość dobrych kwasów tłuszczowych omega. Warto spożywać dużo warzyw – nawet 4-5 razy dziennie. Do menu warto włączyć 1-2 porcje owoców. Nie zapominajmy o tłuszczach, zwłaszcza roślinnych – są niezbędne do rozpuszczania i przyswajania witamin w organizmie. Aby zadbać o zdrowe serce, warto zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania i pieczenia.

Tego unikaj

Najwięcej zabójczego dla układu krążenia tłuszczu zawierają fast-foody, słone przekąski oraz produkty wysoko przetworzone. Nadmierne spożywanie słodyczy także negatywnie wpływa na serce. Nie możemy zapominać, że tradycyjne gotowanie w domu również może składać się z niezdrowych składników, na przykład nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych. Jeśli jemy na mieście, unikajmy kebabów, frytek smażonych w głębokim oleju czy tłustych sosów do mięs.

Radość życia

Jeśli wprowadzimy w nasze życie zdrowe odżywianie zdrowe serce z pewnością nam się odwdzięczy. Możemy zapobiec wielu chorobom układu krążenia, zawałom i udarom, oraz zminimalizować ryzyko przedwczesnej śmierci. Nic nie powinno być ważniejsze od powzięcia postanowienia dobrej diety oraz stanowczego wypełniania go. Jeśli jednak prozdrowotny sposób odżywiania jest męczący, powoduje niezadowolenie i frustrację, może doprowadzić do nieopanowanego sięgania po produkty zakazane. Warto więc zmienić sposób myślenia i pozwolić sobie na ulubione słodycze lub fast-food – wykonany w domu, ze sprawdzonych składników, w sposób odtłuszczony. Z pewnością okaże się, że takie potrawy są równie pyszne, ale o wiele zdrowsze.

Odpowiedz