Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1191
Dieta bogata w witaminy – czy dzięki niej serce będzie zdrowsze? | Poznańska Klinika Serca

Dieta bogata w witaminy – czy dzięki niej serce będzie zdrowsze?

Dieta | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Według danych przedstawionych nam przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), ponad połowa przedwczesnych zgonów spowodowana jest chorobami serca. Czy można temu w jakiś sposób zapobiec? Okazuje się, że kluczem do zatrzymania rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest zrównoważona dieta oparta o produkty zawierające dużo witamin i minerałów. Warto więc wprowadzić w swoje życie zasadę – zdrowe odżywianie zdrowe serce i już dziś zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Jak uniknąć chorób serca?

Wyniki wielu badań wskazują na to, że to przede wszystkim dieta ma największy wpływ na redukcję ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Każdy z nas zna zapewne Piramidę Zdrowego Żywienia. Jest to graficzna lista produktów żywnościowych, mówiąca nam o tym, co należy jeść często, a czego lepiej unikać.

Na samym dole piramidy znajdują się owoce i warzywa. Powinny one być podstawą każdej diety. Należy je jeść co najmniej pięć razy dziennie, jako dodatek do każdego posiłku. Zawierają one mnóstwo cennych witamin i minerałów, a także błonnik, który jest jednym z najważniejszych elementów diety na zdrowe serce.

Błonnik przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając przy okazji ryzyko pojawienia się miażdżycy. Znajdziemy go właśnie w owocach i warzywach, a także w kaszach, płatkach i otrębach owsianych.

Witaminy C,E, a także kwas foliowy zabezpieczają nasze serce przed chorobami układu krążenia. W dużych ilościach znajdziemy je właśnie w owocach i warzywach. Jeśli zależy nam na tym, by dostarczyć je w jak największych ilościach, powinniśmy spożywać warzywa na surowo lub gotowane na parze. Smażenie pozbawi je wszystkich cennych właściwości, dlatego też najlepiej unikać tego sposobu przygotowania.

Ważnym elementem diety są także tłuste ryby morskie. Zawierają one sporo kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed chorobami serca obniżając poziom trójglicerydów we krwi, stabilizując ciśnienie tętnicze i krzepliwość krwi. Znajdziemy w nich także ogromne ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), które są niezbędne dla prawidłowej pracy całego układu sercowo-naczyniowego.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Odpowiedz