Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1191
5 produktów sezonowych, które pozytywnie wpływają na pracę serca | Poznańska Klinika Serca

5 produktów sezonowych, które pozytywnie wpływają na pracę serca

Dieta | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Dbając o kondycję naszego serca, musimy się stosować do wielu zaleceń, a wiele z nich dotyczy naszej codziennej diety. Warto sięgać zatem po produkty zdrowe dla serca, a wśród nich znajdzie się wiele warzyw oraz owoców, które występują sezonowo. Oto pięć z nich, które z pewnością pozytywnie wpłyną na działanie tego narządu. Jakie owoce i warzywa pozytywnie wpływają na serce?

Pomidory

Latem można kupić duże i soczyste pomidory z krajowych upraw, które dojrzewały w naturalnym tempie i na słońcu. Posiadają likopen, a więc roślinny przeciwutleniacz. Korzystnie wpływa on na układ krążenia i obniża ryzyko choroby wieńcowej. Pracę serca wspierają również zawarte w nich potas i magnez. Można je jeść na surowo – w postaci dodatku do sałatki lub kroić sobie plasterki tego warzywa na kanapkę. Warto robić z nich także przetwory (np. sosy pomidorowe do makaronu), bowiem likopen będzie jeszcze lepiej przyswajalny, gdy pomidory poddane zostaną obróbce termicznej.

Czereśnie

Pojawiają się na początku lata i sezon na nie jest krótki, lecz z pewnością warto z niego skorzystać. Posiadają dużo wody i związki korzystnie wpływające na nasz wygląd, a duża zawartość potasu przyczynia się do usuwania nadmiaru soli z organizmu. Przez to wpływają na prawidłową pracę serca oraz nerek. Jest to także źródło przeciwutleniaczy.

Fasolka szparagowa

Pierwsze odmiany pojawiają się czasem już w maju, lecz pełen sezon osiągają w czerwcu i lipcu. Występują w odmianie żółtej oraz zielonej i obie są cenne dla naszego zdrowia, a do tego niskokaloryczne i sycące, stąd są składnikiem w dietetycznych jadłospisach. Należy pamiętać, że posiadają przy tym wiele substancji, które zapobiegają występowaniu miażdżycy oraz chorób serca – niwelują też ryzyko zawału.

Jagody

Ich wysyp następuje zwykle na przełomie czerwca i lipca. Są smaczne i zdrowe, będąc częstym dodatkiem do płatków z mlekiem, ciast czy innych deserów (zwłaszcza lodów). Posiadają wiele walorów prozdrowotnych, dobrze oddziałując na układ pokarmowy i jest to owoc cenny także dla serca. Posiada polifenole, a więc przeciwutleniacze, które przyczyniają się też do obniżania poziomu złego cholesterolu.

Aronia

Sezon na ten owoc przypada na końcówkę sierpnia oraz początek września i szczególnie chętnie spożywana jest w formie przygotowanego z niej soku. Ma dużo witamin i cennych związków, wpływa na odporność oraz wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Odpowiedz