Tofu – czym jest oraz jakie ma właściwości?

Zdrowe odżywianie | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Tofu w ostatnich latach zyskał ogromną popularność w Polsce, głównie za sprawą tego, że jest to bardzo zdrowy, zawierający wiele składników prozdrowotnych produkt. Tofu stało się cennych składnikiem odżywczym zarówno potraw pochodzenia azjatyckiego, jak i elementem uzupełniających tradycyjną kuchnię.

Tofu – czym jest oraz jakie ma właściwości?

Tofu ma swój początek już w odległych wiekach. Tofu to rodzaj twarogu, który otrzymywany jest z mleka sojowego. Wyróżniamy kilka rodzajów tofu. Najbardziej popularne jest tofu naturalne.

Tofu nie zawiera cholesterolu, jest nisko kaloryczny, ma duże ilości witamin oraz tłuszczy roślinnych. Dodatkowo tofu jest bardzo bogaty w białko.

Ponadto tofu bardzo dobrze komponuje się z licznymi daniami, nawet z tymi, u których wydawać by się mogło, że tofu jest zupełnie nie pasującym składnikiem.

Tofu – przepis na zdrowsze serce

By cieszyć się zdrowym serce, należy nie tylko zwiększyć aktywność fizyczną, ale również wprowadzić do swojej diety produkty zdrowe dla serca.

Wzbogacenie menu w tofu, wpływa na zapobieganie zapychaniu naczyń krwionośnych oraz powstawaniu miażdżycy. W chińskiej medycynie ludowej, tofu to produkt, który uznawany jest za jeden z najlepszych produktów wzmacniających organizm. Około dwadzieścia pięć gram białka sojowego dziennie może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca.

By cieszyć się cennymi właściwościami tofu oraz smakiem znacznie lepszym niż tym z marketu, proponujemy skorzystanie z przepisu na domowe tofu. W umiarkowanych ilościach jest świetnym wyborem dla osób dbających o serce, lubiących produkty zdrowe dla serca oraz bardzo polecanym przez dietetyków, ale i kucharzy.

Odpowiedz