Jak jeść aby nie dostać zawału serca?

Zdrowe odżywianie | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Obecnie nawet trzydziestolatkowie uskarżają się na problemy z sercem. Wielu z nich zaliczyć można do grupy podwyższonego ryzyka zawałowego. Sytuacja ta wynika z wielu czynników, związanych przede wszystkim z niewłaściwym stylem życia. Aby uniknąć tragedii, warto w miarę szybko podjąć odpowiednie kroki i zdecydować się na profilaktykę przeciwzawałową. Opiera się ona zarówno na regularnej aktywności fizycznej, jak i odpowiedniej diecie.

Co jeść, aby uniknąć zawału?

Na serce bardzo korzystnie wpływają nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne na przykład w oliwie i rybach. Warto wzbogacić dietę o owoce i warzywa, w których znaleźć można błonnik oraz wiele wartościowych przeciwutleniaczy i witamin – na przykład A, C oraz E. Dzięki swoim właściwościom, skutecznie chronią serce i przyczyniają się do odmłodzenia tętnic. Odpowiednia żywność zapewnia również optymalną podaż zdrowego cholesterolu oraz obniżenie poziomu złych frakcji, niebezpiecznych dla stanu tętnic.

Czego nie wolno jeść?

Na rozwój chorób serca wpływają różne czynniki, do których zalicza się między innymi otyłość. Jest ona powodowana nadmiernym spożyciem wysokokalorycznych i wysokoprzetworzonych produktów, m.in. tłustych przekąsek czy fast-foodów. Aby nie dopuścić do zawału, należy przede wszystkim unikać cukru rafinowanego w każdej postaci. Można go spotkać na przykład w słodyczach produkowanych na skalę przemysłową, czyli cukierkach, batonach, żelkach czy ciastkach. Należy również ograniczyć węglowodany proste, które bardzo gwałtownie i szybko podnoszą poziom cukru we krwi. W ten sposób zmniejszane jest ryzyko nie tylko zawału i chorób serca, ale również cukrzycy.

Co jeść po zawale serca?

W rekonwalescencji pozawałowej dieta odgrywa kluczową rolę. Podstawą jadłospisu również powinny być owoce i warzywa. W diecie nie może zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy też spożywać produkty cechujące się niskim indeksem glikemicznym, czyli węglowodany złożone, np. w postaci pokarmów pełnoziarnistych. Stanowią one również bogate źródło błonnika, ułatwiając tym samym utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Odpowiedz