Jak efektywnie spalić tłuszcz?

Lifestyle | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Nadmierna tkanka tłuszczowa spędza sen z powiek bardzo wielu osobom. Gromadzą ją przeważnie latami – głównie poprzez siedzący tryb życia oraz rozmaite zaniedbania w zakresie diety. Będąc w takiej sytuacji, warto zawsze podjąć próbę zrzucenia zbędnych kilogramów, ponieważ mogą one stać się przyczyną poważnych problemów zdrowotnych (cukrzyca, nadciśnienie, zwyrodnienia stawów, choroba wieńcowa itp.). Kluczowym warunkiem osiągnięcia sukcesu jest oczywiście podjęcie wysiłku ruchowego, a także przestrzeganie konkretnych zasad dotyczących odżywiania.

Regularna aktywność fizyczna to absolutna podstawa

Osoby pragnące się odchudzić powinny w pierwszej kolejności zacząć amatorsko uprawiać wybrany sport. Może to być klasyczne bieganie w plenerze, pływanie w basenie, jazda na rowerze, skakanie na skakance, nordic walking czy uczestniczenie w zajęciach fitness. Zdecydowanie najszybsze rezultaty daje jednak trening interwałowy, polegający na tym, że intensywny wysiłek fizyczny przeplata się z dłuższymi okresami wysiłku umiarkowanego. Dzięki temu następuje w organizmie większy wyrzut hormonów odpowiedzialnych za spalanie komórek tłuszczowych.

Druga warta polecenia aktywność to trening siłowy z wolnymi ciężarami, czyli np. sztangą lub hantlami. Mamy tutaj do czynienia z dwiema istotnymi korzyściami – szybkim ubytkiem wagi i jednocześnie wzmocnieniem oraz rozbudowaniem masy mięśniowej. Przy okazji wykonywania konkretnych ćwiczeń pamiętajmy, że optymalne tętno na spalanie tłuszczu wynosi 100-140 uderzeń na minutę dla osób w wieku 20 lat, 90-125 dla osób około czterdziestoletnich i 80-112 dla seniorów.

Bez prawidłowo zbilansowanej diety ani rusz

Nawet systematyczny wysiłek ruchowy nie pomoże w walce z nadwagą, jeśli dodatkowo nie zadbamy o codzienną dietę. Najważniejsze jest maksymalne zredukowanie węglowodanów prostych i zastąpienie ich złożonymi – w postaci m.in. pieczywa razowego, płatków owsianych, kaszy gryczanej, brązowego ryżu, świeżych owoców czy warzyw. Zaleca się równocześnie wprowadzenie do jadłospisu zwiększonej liczby produktów bogatych w białko, takich jak chude mięso, niskotłuszczowe wyroby mleczne i ryby morskie.

Pozostałe ważne zasady, których muszą przestrzegać osoby odchudzające się to:

  • regularne spożywanie posiłków – najlepiej 4-5 razy dziennie
  • stopniowe redukowanie kalorii – około 1 kg tygodniowo
  • spanie minimum 7 godzin na dobę

Odpowiedz