Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1191
Które owoce są dobre dla serca? Poradnik

Owoce dobre dla serca

Dieta | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Właściwie ułożona i urozmaicona dieta to jeden z filarów dobrego samopoczucia. Może ona również stanowić bezcenną pomoc w profilaktyce i zwalczaniu licznych schorzeń, w tym tak powszechnie występujących chorób serca. Jeśli więc zależy nam na zachowaniu należytego zdrowia układu krążenia, bądź też poszukujemy wsparcia w leczeniu doskwierających nam z jego strony dolegliwości, warto wtenczas skorzystać z dobroczynnych właściwości darów natury. Należą do nich między innymi owoce, z których większość jest wszystkim doskonale znana. Są to głównie rośliny rodzimego pochodzenia, jak: śliwki, czereśnie, wiśnie, czarna porzeczka, agrest i arbuz. Chcąc w efektywny sposób wykorzystać ich prozdrowotny potencjał najlepiej spożywać je na surowo lub przyrządzać z nich soki. W sezonie zimowym pozostaje nam natomiast delektować się przygotowanymi wcześniej przetworami. Pamiętajmy o tym, że zdrowe odżywianie, którego nieodłącznym elementem jest spożywanie owoców, w perspektywie czasu przyniesie nam liczne korzyści.

Jakie właściwości posiadają owoce wspierające układ krążenia?

Na sprawną pracę serca dobrze wpływają wiśnie i czereśnie. Znajdziemy w nich bowiem witaminy A, C, K i niektóre z grupy B oraz sporą zawartość takich minerałów, jak: potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, czy miedź. Duża ilość pektyn i kwasów owocowych normalizuje aktywność serca oraz pozwala obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, przeciwdziałając powstawaniu zmian miażdżycowych. Podobne właściwości posiadają agrest i czarna porzeczka. Obecna w nich rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, a tym samym powstrzymuje rozwój chorób układu krążenia.

W skutecznej walce z cholesterolem nie sposób pominąć również roli śliwek, które stanowią bogate źródło antyoksydantów i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Warto ponadto wspomnieć o znaczeniu arbuza. Oprócz tak pożytecznych składników, jak beta-karoten, kwas foliowy i witamina C zawiera on także likopen obniżający ryzyko zawału serca. Owoc ten jest niskokaloryczny i z uwagi na swoje orzeźwiające działanie znakomicie nadaje się do konsumpcji podczas letnich upałów.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Odpowiedz