Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1191
Co nalezy jeśc po przebytym zawale? | Poznańska Klinika Serca

Co nalezy jeśc po przebytym zawale?

Dieta | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Dolegliwości sercowe są bardzo poważne, zwłaszcza, gdy dochodzi do zawału. Proces rekonwalescencji jest wtedy długi oraz żmudny. Konieczne są także zmiany w codziennym życiu, które dotyczą również nawyków żywieniowych. Jak powinna wyglądać dieta osób, które przeżyły takie zdarzenie?

Produkty mało przetworzone

Kwestie odżywiania są bardzo istotne w kontekście poprawy stanu zdrowia osób po zawale. Co ważne zmiany nie powinny mieć również tymczasowego charakteru, tylko należy na stałe zmienić nawyki żywieniowe. Prawidłowo ustalona dieta zawałowca ma poprawić regulację ciśnienia tętniczego krwi, poprzez redukcję poziomu frakcji LDL cholesterolu oraz trójglicerydów. Dodatkowo spożywane pokarmy mają sprzyjać zmniejszeniu, a z czasem usunięciu zmian miażdżycowych, przez które przyblokowane naczynia w mniejszym stopniu doprowadzają krew do serca. Z pewnością bazą jadłospisu powinny być jak najmniej przetworzone produkty, które zapewnią odpowiednie pokłady makroskładników, witamin oraz potrzebnych składników mineralnych. W każdym posiłku w ciągu dnia powinny być uwzględnione warzywa lub owoce, a wskazane są również pełnoziarniste produkty zbożowe, będące źródłem błonnika. Dobrą praktyką jest zwiększenie ilości białka pochodzenia roślinnego, kosztem tego zwierzęcego, w czym może pomóc spożywanie nasion roślin strączkowych. W trakcie tygodnia powinno się dwa razy sięgnąć po rybę, natomiast w kontekście mięs oraz wędlin, zalecane są te chude oraz dobrej jakości.

Unikanie tłuszczy, sodu i cukru

W przypadku osób po zawale istnieje cała lista produktów, po które takie osoby nie powinny sięgać. Są to rzeczy będące źródłem dużych ilości tłuszczy, sodu oraz cukru. Z pewnością trzeba używać jak najmniej samej soli oraz wybierać pokarmy z niewielką zawartością sodu, wykluczając z diety słone przekąski czy dania typu fast food. Zdecydowanie niewskazane są również słodycze oraz napoje gazowane. Zagrożeniem dla ludzi z takimi dolegliwościami jest też kofeina, więc w pierwszych miesiącach najlepiej ograniczyć lub całkowicie wykluczyć picie kawy oraz produktów energetycznych. Masło czy smalec należy zastąpić specjalną margaryną, a w kontekście mięsa nie można sięgać po jego tłuste gatunki oraz mocno przetworzone konserwy mięsne. Oprócz tego warto na stałe zrezygnować z palenia papierosów oraz zniwelować do minimum ilość spożywanego alkoholu.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Odpowiedz