Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1191
Dieta na mocne i zdrowe serce - poradnik

Jaką dietę stosować aby mieć mocne i zdrowe serce?

Dieta | 0 komentarze | opublikowano przez Administrator

Nie od dziś wiadomo, że dieta ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Niezależnie od tego, czy mamy problemy układu sercowo-naczyniowego, czy też cieszymy się stosunkowo dobrym zdrowiem, warto dbać o swoje serce. W tym celu powinniśmy wykluczyć ze swojego jadłospisu to, co jest dla niego szkodliwe oraz wzbogacić swoje posiłki o składniki wspierające prawidłowe funkcjonowanie tego narządu.

Co jeść, by poprawić sprawność swojego serca?

Jeśli chcemy mieć silne i zdrowe serce, w naszym jadłospisie muszą znaleźć się cenne makro- i mikroelementy, które pozytywnie wpłyną na jego pracę. Wiele wartościowych składników zawierają w sobie warzywa i owoce. Szczególnie ważne jest spożywanie roślin strączkowych oraz zielonych warzyw. Można wśród nich wymienić bób, fasolę, groch, sałatę, brokuły, czy też szpinak. Wszystkie te rośliny są bogate w kwas foliowy, sterole i stanole, które pomagają w profilaktyce przeciwzawałowej oraz ograniczają wchłanianie szkodliwego cholesterolu. Swoje codzienne posiłki warto wzbogacić także o produkty pełnoziarniste i obfite w błonnik, na przykład brązowy ryż, kaszę, chleby i makarony. Czy można spożywać mięso w diecie na silne serce? Tak, jednak musimy wybierać je z rozwagą. Najlepiej jeść mięso chude i białe, takie jak kurczak, indyk i dobrej jakości wędliny. 2-3 razy w tygodniu warto przygotować na obiad rybę morską, w której znajdziemy kwasy tłuszczowe typu Omega-3.

Jakich produktów unikać w diecie na zdrowe i silne serce?

Zawał, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze i inne choroby serca oraz układu krążenia w dużej mierze są skutkiem niewłaściwej diety. Aby dbać o swoje serce, należy unikać mięsa czerwonego, bardzo tłustego. Podobnie sprawa wygląda, jeśli chodzi o salami, pasztety, wątróbkę, czy parówki. Koniecznie powinniśmy także ograniczyć spożywanie soli, smalcu oraz oleju palmowego. Zamiast żółtych serów oraz serków topionych lepiej umieścić w swoim jadłospisie twarożek, jogurty i sery białe. Niewskazany jest również wszelkiego rodzaju fast-food, zwłaszcza produkty smażone na głębokim oleju.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Odpowiedz